Купуване на дозиметър или радиометър?

Коментари: Няма коментар
Публикувано на: октомври 22, 2012

Преди да си купите дозиметър или радиометър в областта на йонизиращите лъчения, трябва да сте наясно за какво ще го използвате. След като знаете къде и за какво ще го използвате е необходимо да прецените какъв обхват на измерване ви е необходим, каква величина ще измервате (обикновено еквивалентна доза за дозиметър и скорост на излъчване на частици за радиометър), каква грешка на измерване има уреда и т.н. Днес повечето дозиметри и радиометри измерват в доста широки граници, като това което търсите ще определите вие според нуждите ви. Ако се затруднявате, по-добре е да използвате посредник, като това ще ви спести много главоболия (вижте страница “Фирми“).

Ще структурирам стъпките  при закупуването на уреда:

1. Преценете добре за какво ще използвате уреда, за да не се окаже, че сте дали няколко хиляди лева за неизползваемо средство за измерване. 

Едни от най-важните характеристики са:

  –   величина на измерване (обикновено поддържат няколко);

  –   обхват на измерване;

  –   енергиен обхват на измерване;

  –   грешка на измерване. 

Важно: Ако си закупите комбиниран уред за измерване, ще икономисате пари, т.е. това са уреди работещи едновременно като дозиметри и радиометри, с помощта на подходящ набор от детектори.

2. Проверете уреда, който желаете дали е от одобрен тип.

Това можете да го направите в сайта на Българския Институт по Мтерология, тъй като той е отговорен за одобряването на типовете уреди за измерване. Отидете към Регистъра »»»»» 

Важно: Ако уреда не е от одобрен тип, по-добре не го купувайте, защото той ще е със статут „незаконен” и не подлежи на ежегодна проверка, като няма да можете да го използвате за измервания, които трябва да удостоверявате. Това означава, че ако имате работа с Агенцията за Ядрено Регулиране, те няма да ви признаят резултатите от вашето измерване. По-друг начин седи въпроса с калибрирането. Там не е нужно уреда да е от одобрен тип. Калибрирането в България се извършва от Българския Институт по Мтерология в град Ловеч и се признава от Българската Служба по Акредитация.

3. Бюджет.

След като сте наясно с положенията описани по-горе и знаете с какъв бюджет разполагате, трябва да проучите какви уреди има на пазара, които покриват вашите изисквания, посочени в точка 1. Може да използвате страницата „Фирми” и да отправите запитване към тях, които от своя страна трябва да ви изготвят оферта. Така ще прецените кое е най-изгодно за вас.

Ако разполагате със скромен бюджет трябва да си купите уред от някоя страна от бившата СССР, но не ви го препоръчвам. Опита, които имам с различни видове уреди ми е показал, че уредите произведени в Западна Европа, потвърждават много по-добре характеристиките си, посочени от производителя.

 

Препоръчани дозиметри, радиометри или комбинирани уреди:

                                                                                                                    

FH 40 G FH 40 G                               

                   InSpector™ 1000   

 

                                                   

Radiagem™-2000/4000             

              Berthold LB 123 D 

 

                                        

                                               

RDS-110                   

           Automess 6150AD  

  

Автор: Росен Иванов    
Сподели с приятели
Няма коментари - Направи коментар

Leave a comment

Вашият email адрес няма да бъде публикуван


Добре дошли в MetroIon , Днес е вторник, юни 25, 2024